Viden om varmt poolvand

Hvor varmt skal badevandet være i min pool?

Det er naturligvis meget individuelt, hvordan hhv. koldt og varmt badevand påvirker os, og hvor varmt man foretrækker at vandet skal være i poolen. Nedenfor har vi dog forsøgt at give et bud på, hvordan vi mener de fleste oplever at temperaturen i poolen føles. Når du skal finde den optimale vandtemperatur til netop dit pool-formål, anbefaler vi at du prøver dig frem, men håber at oversigten kan give dig et fingerpeg, hvor du kan begynde.

Grader CelciusBeskrivelse af hvordan poolvandets temperatur opleves
21° Føles chokerende koldt. Er typisk en gispende oplevelse.
24° Lidt mindre gispende men stadigvæk en meget kold oplevelse.
26° Føles koldt og kræver lidt overvindelse at komme ned i, men det er en perfekt poolvandstemperatur for konkurrencesvømmere. Bliver hurtigt for koldt til vandleg.
28° Føles køligt men er en god temperatur til vandleg og konstant aktivitet.
29° Minimumstemperatur i f.eks. et badeland, og det føles stadigvæk koldt lige når man går i vandet. Er absoult højeste temperatur for motionssvømning.
30° Behagelig badetemperatur. Et barn på mere end 3 år, kan opholde sig i vandet uden at fryse, men vil synes det er lidt koldt. Er for koldt til børn under 3 år. For motionssvømning er det for varmt og kan være farligt på grund af overophedning af kroppen.
31° Behagelig badetemperatur, men lidt koldt set i forhold til et decideret varmtvandsbassin. Er stadigvæk for koldt til børn under 3 år.
32° Minimum badetemperatur i f.eks. varmtvandsbassin, men små børn under 3 år skal være konstant aktive, for ikke at blive kolde.
33° Perfekt badetemperatur hvor også små børn har det dejligt varmt. Man kan røre sig lidt uden at blive for varm.
34° Dejligt varmt og man bliver varm ved bevægelse. God temperatur til stillesiddende spabad uden bobler og luft.
36° Boblebad der føles lidt halvlunt.
38° Boblebad der føles dejligt varmt.
40° Meget varmt boblebad hvor man kun kan opholde sig i kort tid.
42° Er alt for varmt og ophold i vandet er umuligt.

Hvorfor vælge en varmepumpe til at opvarme poolvand?

I vores nordlige del af verden må vi erkende at de fleste somre ikke har soltimer nok til at holde poolvand opvarmet til meget over tyve grader – og ovenikøbet ikke i særlig lang tid. De fleste vil synes, at der skal lidt højere grader til, før det bliver rigtigt behageligt, at tage en jævnlig dukkert i poolen. Men opvarmning af poolvand med en traditionel elvarmer, kan hurtigt blive en omkostelig affære.

Næst efter solenergi, som er en gratis men også upålidelig varmekilde, er en pool varmepumpe både den mest miljøvenlige, og billigste opvarmningsform til swimmingpools. En varmepumpe har dog én stor fordel i forhold til solenergi: Du kan regne med at vandet bliver varmt i de perioder du selv ønsker det – og holder en konstant temperatur, som du selv fastsætter.

badesaeson

Efter opstarten betaler du kun for 20% eller mindre af energiforbruget

En varmepumpe er grøn energi fordi den "trækker" energi ud fra luften, som overføres til poolvandet. Den energimængde der skal til for at drive varmepumpen, er minimal i forhold til hvor meget den giver tilbage i form af varme. En traditionel varmepumpe giver typisk mellem 4 og 7 kW igen for hver 1 kW du betaler for. En Inverter Pro varmepumpe kan, afhængig af model og miljøpåvirkning, komme helt op på 13,6 kW for hver betalte 1 kW.

Du får en ekstra lang badesæson

Samtidig forlænger en varmepumpe badesæsonen med flere måneder. Så snart den gennemsnitlige lufttemperatur når over varmepumpens laveste arbejdstemperatur (afhængig af model), kan poolen åbnes for sæsonen. Med en traditionel varmepumpe betyder det i praksis, at man i Danmark allerede kan komme i gang med poolsæsonen midt i maj, og forlænge den helt frem til midt oktober.

Vælger du en varmepumpe med højere kapacitet, som f.eks. en Inverter Pro, som er udviklet til at kunne arbejde i minus temperaturer, kan du opnå en endnu længere sæson.

Energieffektivitet og hvad kan jeg forvente

Varmepumpens energiforbrug afhænger af, hvor godt poolvandet er isoleret mod varmetab
– især om natten. Jo bedre isoleret, jo mindre energiforbrug.

Varmetabet fra vandoverfladen er størst

Man siger at mellem 75 og 85 procent af varmen forsvinder via overfladen. Der kan faktisk hurtigt forsvinde mellem 4-6 grader på en enkelt nat. Når din pool er opvarmet uden brug af ekstra energikilder, eller med solvarmeenergi, anbefales det generelt at du benytte et isolerende cover. Dette for at holde på den varme der er opbygget i løbet af dagen. Men især når du betaler for den tilførte energi, BØR overfladen beskyttes mod varmetab, så energiforbruget ikke har været forgæves.

Benyt f.eks. et sommercover, som er en slags isolerende “boblefolie” der flyder på vandet, men samtidig lader solens stråler slippe igennem. Udover at et sommercover forhindrer varmetab, hovedsageligt på grund af den minimale vandfordampningen, skal du også bruge færre vandplejemidlerne. (OBS. Skal fjernes helt før der bades).

Pool sommercover i forbindelse med en varmepumpe

Alternativer til sommercover kan f.eks. også være en Pool Pavilion (art. 1901), eller et permanent pooltag, monteret på skinner. Fælles for disse løsninger er, at det samtidig er muligt at forhindre uønsket tilgang til poolen.

Husk også at tage pooltype og isolering med i overvejelserne. En fritstående pool uden isolering vil f.eks. kræve en større varmepumpe, for at holde vandet på den ønskede temperatur. Er du i tvivl, anbefaler vi altid, at vælge større i stedet for lidt mindre – specielt i Norden.

Er det nødvendigt at isolere poolvæggen?

En fritstående pool er generelt ikke særligt modstandsdygtig mod varmetab fra poolvæggen. En stål pool holder dog lidt bedre på varmen, end en stålramme pool, eller plast pool.

Derfor kan der godt være en udbytte-gevinst at hente ved at beskytte poolvæggen. Pakkes poolen ind – f.eks. i en træbeklædning, vil det skabe lidt ekstra modstand mod varmetab. Er poolen udsat for en direkte vindpåvirkning, tærer det også på den opbyggede varme. Her er det en god idé at bryde vinden, og skabe læ, f.eks. med et læhegn el. lign. En isoleret og nedgravet pool, med beskyttet vandoverflade, giver altså den største energiudnyttelse af varmepumpen, fordi varmetabet er minimalt.

Hvordan påvirkes energiudnyttelsen af lufttemperatur og luftfugtighed?

Det omgivende miljø har stor indvirkning på energieffektiviteten, og det er naturligt nok, ikke alt vi selv kan kontrollere, når poolen er placeret udendørs.

Med hensyn til lufttemperaturen gælder det, at jo lavere temperaturen er, jo mindre energieffektiv er varmepumpen. Opvarmningsgevinsten falder altså når lufttemperaturen falder.

Omvendt er det med luftfugtigheden. Jo højere luftfugtigheden er, jo mere energieffektiv er varmepumpen. Opvarmningsgevinsten stiger altså når luftfugtigheden stiger.

Lidt for stor er bedre end lidt for lille

Vælger du en lidt for lille varmepumpe, vil den være mere bekostelig i drift, end en passende størrelse varmepumpe, og du vil højst sandsynligt blive skuffet over det aktuelle varmeudbytte. Den vil nemlig kræve et større forbrug af tilskudsenergi, for at varme vandet op. En traditionel varmepumpe, som er for stor, vil starte og stoppe oftere, hvilket giver en ringere virkningsgrad i anlægget. Den højere slidtage vil i sidste ende resulterer i en kortere levetid.

På grund af teknologien i en Inverter Pro varmepumpe, vil denne derimod ikke bruge ekstra energi, selvom varmepumpen er lidt overdimensioneret til poolens volumen. Den vil tværtimod varme poolen hurtigere op – og skulle bruge mindre på at opretholde temperaturen i den mindre mængde poolvand (på højre side ses Heat Booster Inverter Pro 9,2 - 2,3 kW9,2 - 2,3 kW).

Hvad er COP værdi?

Den mængde energi der skal til for at "trække" luften igennem varmepumpen, gives mange gange igen i opvarmning. Det udtrykkes i den såkaldte COP-værdi (Coefficient of performance). Den angiver forholdet mellem den varme man får, for den mængde strøm man bruger. Jo højere tallet er, jo større er varmepumpens effektivitet. De fleste traditionelle varmepumper har en COP mellem 4 og 6 og er testet ved en lufttemperatur mellem 24 - 27 °C og en vandtemperatur mellem 25 - 27 °C.

Teknologien i en Inverter varmepumpe gør, at den udnytter energien meget bedre. Det betyder at vores Inverter Pro kan komme helt op på 13,6 i COP, afhængig af model.

varmt poolvand

varmepumpens COP værdi

Hvilken vandtemperatur kan du forvente med en varmepumpe?

Forudsat at der ikke er noget varmetab, kan en varmepumpe varme badevandet op til 41 °C – men der vil altid være noget varmetab, når poolen er placeret udendørs.

Har du beskyttet vandoverfladen med et termocover, er en tommelfingerregel, at en traditionel varmepumpen kan forhøje poolvandets temperatur op til 10 °C over den omgivende lufttemperatur. Det vil sige, at vandet kan blive op til 30 °C varmt, hvis lufttemperaturen er 20 °C.

Hvor mange dage tager det for varmepumpen at varme poolvandet op?

Afhængig af varmepumpens opvarmningseffektivitet, miljøpåvirkning, poolens type, placering, og hvor godt poolvandet er isoleret, vil varmepumpen i opstartsfasen hæve vandtemperaturen med ca 2-3 °C i døgnet.

I nedenstående tabel, kan du få en idé om hvor lang tid det vil tage at opvarme din pool, afhængig af hvilken varmepumpe du vælger. Tabellen viser det antal dage det tager at opvarme poolvandet fra 10 til 28 °C. Det forudsættes at poolen er overdækket med termocover i 24 timer i døgnet, og der er ikke taget højde for tilskudsvarme fra solen. Vandet fra vandværket kan være alt fra 7-16 °C. Begynder du på 16 °C i stedet for 10 °C, kan du trække et par dage fra opvarmningstiden. Tabellen er vejledende.

Venter man med at benytte varmepumpen til både vand og lufttemperatur er +15° C, giver det en hurtigere og energirigtig opvarmning.

L vandBTU*kWtDage
10000 10000 2,9 9,2
10000 20000 5,9 4,6
10000 30000 8,8 3,0
10000 40000 11,7 2,3
15000 20000 5,9 6,9
15000 30000 8,8 4,6
15000 40000 11,7 3,5
15000 50000 14,6 2,8
20000 20000 5,9 9,2
20000 30000 8,8 6,1
20000 40000 11,7 4,6
20000 50000 14,6 3,7
25000 20000 5,9 11,5
25000 30000 8,8 7,6
25000 40000 11,7 5,8
25000 50000 14,6 4,6
30000 20000 5,9 13,8
30000 30000 8,8 9,2
30000 40000 11,7 6,9
30000 50000 14,6 5,5
35000 20000 5,9 16,0
35000 30000 8,8 10,7
35000 40000 11,7 8,0
35000 50000 14,6 6,4
40000 20000 5,9 18,4
40000 30000 8,8 12,2
40000 40000 11,7 9,2
40000 50000 14,6 7,3
45000 20000 5,9 20,7
45000 30000 8,8 13,8
45000 40000 11,7 10,3
45000 50000 14,6 8,3* 1000 BTU (Britisk Termisk Enhed) = 0,29307 kWt

Funktion og fordele ved inverter teknologi

En varmepumpe fungerer omvendt af et køleskab (se illustration nedenfor) ved at trække varme ud af luften, som herefter overføres til poolvandet.

Helt præcist trækker en ventilator udeluft ind over en fordamper indeholdende et flydende kølemiddel. Inde i fordamperen opsuger kølemidlet varmeenergien og forvandles til gas. En kompressor sætter gassen under tryk så gassens temperatur stiger markant. Herefter overføres den opbyggede varme via en kondensatorspole (varmeveksel) til det koldere poolvand, der ledes gennem spolen. Samtidig køler poolvandet den varme gas, som igen bliver flydende – og en ny cyklus tager sin begyndelse.

Varmepumpe

Fordelen ved Inverter teknologi

En traditionel varmepumpe stopper driften, når den ønskede temperatur er opnået, og starter igen, når temperaturen falder 1-2 grader. En Inverter varmepumpe (artikelnr.: 1238 Inverter Pro, 1239, Inverter Pro, 1225 Inverter Pro, 1226 Inverter Pro) har derimod en dynamisk kompressor, som konstant regulerer temperaturen.

Det betyder at energitabet ved start/stop elimineres. Afhængig af model og miljøpåvirkning, kan vores Inverter varmepumper give helt op til 13,6 gange mere energi ud, end den forbruger (COP = 13,6), hvorimod en almindelig varmepumpe typisk giver omkring 5 gange igen (COP = 5).

Samtidig sørger den nye Twist-titanium varmeveklser for at varmeoverførslen er optimal. Læs mere om Twist-titanium varmeveksleren her.

Sammenlign Inverter Pro varmepumper
1238 Inverter Pro 7,4-5,1 kW
hvilken-varmepumpe
1225 Inverter Pro 9,2 - 2,3 kW
hvilken-varmepumpe
1239 Inverter Pro 8,0-5,6 kW
hvilken-varmepumpe
1226 Inverter Pro 12,5 - 2,9 kW
hvilken-varmepumpe

Twist-titanium - en ny generation varmeveksler i Inverter Pro

Alle Swim & Fun's varmepumper er udstyret med en titanium varmeveksler, fordi det er det perfekte materiale til brug i swimmingpools. Titanium kan nemlig modstå alle kendte vandplejemidler og kan derfor benyttes i alle typer poolvand uden at tage skade.

Nu tager den nye generation med spiral af Twist-titanium varmeveksleren til nye højder. Generation 2.0 varmeveksleren er udviklet med en snoet spiral-overflade, som giver en langt større varmeoverførsel til poolvandet. Det betyder at den er langt mere energieffektivitet, end en generation 1.0 varmeveksler med en glat spiral-overflade.

Nedenfor kan du se en illustration af de to generationer varmevekslere. Twist-titanium vises til højre.

Alle Swim & Fun Inverter Pro varmepumper er udstyret med den nye gereration Twist-titanium varmeveksler.

Titanium

Hvilken varmepumpe passer til min poolstørrelse?

Der er som nævnt flere steder her på siden, mange faktorer der spiller ind, når du skal vurderer hvilken størrelse varmepumpe du har brug for. Vælger du en lidt for lille varmepumpe, vil den være mere bekostelig i drift, end en passende størrelse varmepumpe, og du vil højst sandsynligt blive skuffet over det aktuelle varmeudbytte. Den vil nemlig kræve et større forbrug af tilskudsenergi, for at varme vandet op, og vandet bliver måske ikke så varmt, som du ønsker det.

En traditionel varmepumpe, som er for stor, vil starte og stoppe oftere, hvilket giver en ringere virkningsgrad i anlægget, mere slid med deraf kortere levetid.

Du skal også huske at tage højde for pooltype og isolering - hvor stort er det varmetab, som løbende skal indhentes. En fritstående pool uden overfladeisolering vil f.eks. kræve en større varmepumpe, for at holde vandet på den ønskede temperatur.

Er du i tvivl, anbefaler vi altid, at gå en model op i kW størrelse – specielt i de kølige nordiske lande. I tabellen nedenfor kan du aflæse hvilke modeller vi anbefaler til forskellige poolstørrelser. Varmepumperne kan generelt benyttes til større pool (Maksimum poolstørrelse), men vi har valgt at benytte den anbefalede poolstørrelse i vores oversigt, hvor der er taget højde for et generelt forventeligt varmetab.

Generelt kan du regne med 1 kW opvarmningskapacitet pr. 2.580 liter poolvand.

Liter pool volumenAnbefalet varmepumpe modelLiter pool volumenAnbefalet varmepumpe modelLiter pool volumenAnbefalet varmepumpe model
0 - 6.000 1067 HotSplash 1085 ECO Pool Spa 1238 Inverter Pro 20.000 1294 Xpress10+ 1086 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 33.000 1073 Xpress14+ 1225 Inverter Pro 1226 Inverter Pro
7.000 1292 Xpress5+ 1085 ECO Pool Spa 1238 Inverter Pro 21.000 1294 Xpress10+ 1093 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 34.000 1073 Xpress14+ 1226 Inverter Pro
8.000 1292 Xpress5+ 1085 ECO Pool Spa 1238 Inverter Pro 22.000 1294 Xpress10+ 1093 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 35.000 1073 Xpress14+ 1226 Inverter Pro
9.000 1292 Xpress5+ 1085 ECO Pool Spa 1238 Inverter Pro 23.000 1073 Xpress14+ 1093 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 36.000 1073 Xpress14+ 1226 Inverter Pro
10.000 1292 Xpress5+ 1085 ECO Pool Spa 1238 Inverter Pro 24.000 1073 Xpress14+ 1093 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 37.000 1226 Inverter Pro
11.000 1293 Xpress7+ 1086 ECO Pool Spa 1238 Inverter Pro 25.000 1073 Xpress14+ 1093 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 1225 Inverter Pro 38.000 1226 Inverter Pro
12.000 1293 Xpress7+ 1086 ECO Pool Spa 1238 Inverter Pro 26.000 1073 Xpress14+ 1093 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 1225 Inverter Pro 39.000 1226 Inverter Pro
13.000 1293 Xpress7+ 1086 ECO Pool Spa 1238 Inverter Pro 27.000 1073 Xpress14+ 1093 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 1225 Inverter Pro 40.000 1226 Inverter Pro
14.000 1293 Xpress7+ 1086 ECO Pool Spa 1238 Inverter Pro 28.000 1073 Xpress14+ 1093 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 1225 Inverter Pro 41.000 1226 Inverter Pro
15.000 1294 Xpress10+ 1086 ECO Pool Spa 1238 Inverter Pro 29.000 1073 Xpress14+ 1093 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 1225 Inverter Pro 42.000 1226 Inverter Pro
16.000 1294 Xpress10+ 1086 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 30.000 1073 Xpress14+ 1093 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 1225 Inverter Pro 1226 Inverter Pro 43.000 1226 Inverter Pro
17.000 1294 Xpress10+ 1086 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 31.000 1073 Xpress14+ 1225 Inverter Pro 1226 Inverter Pro 44.000 1226 Inverter Pro
18.000 1294 Xpress10+ 1086 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro 32.000 1073 Xpress14+ 1225 Inverter Pro 1226 Inverter Pro 45.000 1226 Inverter Pro
19.000 1294 Xpress10+ 1086 ECO Pool Spa 1239 Inverter Pro

Plug & play model eller fast autoriseret installation

Swim & Fun har både plug and play varmepumper (artikelnr.: 1067, 1292 Xpress5+, 1293 Xpress7+, 1294 Xpress10+, 1073 Xpress14+), som man selv nemt kan installere, og varmepumper til fast installation (artikelnr.: 1085 ECO Pool & Spa, 1086 ECO Pool & Spa, 1093 ECO Pool & Spa, 1238 Inverter Pro, 1239 Inverter Pro, 1225 Inverter Pro, 1226 Inverter Pro) som skal monteres af en autoriseret installatør.

Som det fremgår af skemaet ovenfor, er der modeller til alle poolstørrelser – fra de mindre havebassiner til de større swimmingpools.

Nedenfor kan du hente et sammenligningsskema med alle modeller. En fællesnævner for dem alle er, at de er beregnet til udendørs montering. Se sammenligningsskema

Plug and play modellerne er særligt velegnet til sommerpools og havebassiner, som nedtages efter badesæsonens slutning, og til permanente fritstående havepools. De er nemlig nemme at afmontere og sætte væk for vinteren – og ligeså nemme at tilslutte igen året efter.

Varmt vand kræver ekstra vandplejemidler

Vandet i havebassinet skal holdes rent og klart, så poolen altid er et sikkert og sundt sted at opholde sig. Partikler af snavs, sporer og bakterier bliver løbende tilført vandet fra omverdenen, og bakterier kan formere sig hurtigt i vand over 20 C. For at undgå dette benyttes desinficerende vandplejemidler.

De benyttede desinfektionsmidler er såkaldte oxidanter, der omfatter produkter baseret på hhv. klor og aktivt ilt (klorfri metode). Fælles for disse er at de skal tilføres vandet kontinuerligt.

Mængden af nødvendigt desinfektionsmiddel varierer og afhænger af flere faktorer. En højere dosis er nødvendig til varmt vand samt pools, der er udsat for høj solbestråling. Det samme gælder jo mere poolen benyttes og når flere forurenende elementer såsom blade, græs, solcreme, kosmetik og hår kommer i poolvandet.

Find forhandler

Find din foretrukne leverandør i nedenstående oversigt over alle kendte forhandlere af Swim & Fun varmepumper.

googleplus

Danmark

Sverige

Norge

Finland